Fundatie proef Maasvlakte 2

Testlocatie Maasvlakte 2

Een apart werk! Dat is wat we aan het doen zijn op de Tweede Maasvlakte. Voor Havenbedrijf Rotterdam zijn we bezig om een fundatiepaalproef te begeleiden.

Afgelopen zomer kwam het verzoek om deel te nemen aan een bijzondere proef: het bepalen van het bezwijkpunt van drie typen fundatiepalen, dit is nodig om de norm te zetten voor alle fundatiepalen die in de toekomst gezet worden onder de constructie`s in het Maasvlakte gebied en wellicht ook ver daar buiten.

De proef bestaat uit het aanbrengen van 4 schroefinjectie palen (stalen buizen die in de grond worden geboord met grout), 4 vibro palen (heipalen die dmv een buis te vullen met beton en deze vervolgens weer te trekken, worden gevormd in de grond) en 4 prefab beton palen (de traditionele betonpaal). Het aanbrengen van 104 ankers om de palen heen en het ontwerpen en produceren van een testframe. Vervolgens het begeleiden van alles wat nodig is om de test tot een goed einde te brengen.

In week 39 zijn we gestart met het aanleggen van de bouwwegen en het maken van een enorm waterbassin om de fundering technieken van het nodige zoete water te voorzien waar de grout mee gemaakt word. Het water is vanuit het Brielse meer met tractoren aangevoerd en na heel veel ritjes zat het basin vol met 850m3 water, en da’s een mooi zwembad!

In week 42 is Terracon gestart met het opbouwen van de heistelling. Half week 43 hebben we de eerste Schroefpalen geboord, vervolgens zijn de prefab palen en vibro’s geheid wat de nodige uitdagingen met zich meebracht. De bijzondere buisafmeting, wapening en uitvoeringsmethode komen we namelijk nooit tegen. Deze waren noodzakelijk om de proef tot uitvoer te brengen. Alles anders dan normaal, en dat is bij sommige heiers een uitdaging 😉

Bij onze staalafdeling werd tegelijk met het heien een testframe gebouwd die de enorme krachten moet kunnen weerstaan die bij deze test vrijkomen, de krachten die via het testframe nodig zijn om de heipalen door hun draagkrachtige grondlaag te duwen lopen op tot wel 2300 ton (een stapel van 2500 VW uppies) bijna niet voor te stellen dus. Alle onderdelen moeten tot in detail kloppen en perfect op elkaar zijn uitgelijnd om al dit geweld wat dmv een 6 tal vijzels in de paal word gestuwd te kunnen weerstaan. Uiteraard gaat alles zoals gewoonlijk onder grote tijdsdruk aangezien de testresultaten gebruikt worden bij een hele grote aanbesteding tbv de uitbreiding tweede Maasvlakte. Er is door de lassers in onze staalloods aan de Beijerinkweg op zaterdag en zondag doorgewerkt om het vele laswerk op tijd af te krijgen. Een top prestatie mannen!

Op de test locatie zijn we onder de bezielende leiding van Hans van der Boom bezig om in alles te voorzien wat nodig is om de test te laten slagen. Dit varieert van het zetten van een goede bak koffie tot het installeren van drukdozen en het ombouwen van de spankroon. Hennie Slijkoord hebben we ook mogen verwelkomen op ons project en hem wens ik bij deze dan ook veel succes en geluk bij onze club.

Inmiddels zijn we gestart met het testen van de palen en de eerste resultaten zien er gunstig uit. Als de testen een goed resultaat laten zien dan worden de heipalen onder de Nederlandse constructies wellicht van een wat gunstiger formaat en worden er vele euro’s bespaard.

Namens Team Maasvlakte wens ik u een fijne kersttijd en een voorspoedig 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.